Karmels helgon

Simon Stock

Född C:a 1165 i Aylesford, Kent, England
Död 16 maj 1265 i Bordeaux, Frankrike

Teresa av Jesus

Född 28 mars 1515 i Gotarrendura, Ávila, Spanien
Död 4 oktober 1582 i Alba de Tormes, Salamanca, Spanien

”Detta hus är en himmel, om himlen kan finnas här på jorden. Den, vars enda glädje är att behaga Gud och som inte ser till sitt eget behag kommer att finna livet underbart här. Men vill någon ha mer än detta, skall hon dock förlora allt, ty det finns inget mer att få.”

Johannes av Korset

Född 24 juni 1542 i Fontiveros nära Ávila
Död 14 december 1591 i Úbeda, Andalusien

”Därför är aldrig så litet av denna rena kärlek dyrbarare för Gud och själen och till större nytta för Kyrkan än alla dessa verk tillsammans, även om det kan se ut som om själen inte uträttar någonting.”

Maria av den korsfäste Jesus

Född 5 januari 1846 i I’billin, Ottoman, Syrien
Död 26 augusti 1878 i Betlehem

Teresa av Jesusbarnet

Född 2 januari 1873 i Alençon, Frankrike
Död 30 september 1897 i Lisieux, Frankrike

”Kärleken gav mig nyckeln till min kallelse. Jag förstod att om Kyrkan har en kropp som består av olika lemmar, så kan inte den ädlaste och nödvändigaste fattas henne. Jag förstod att Kyrkan har ett hjärta och att detta hjärta BRINNER av KÄRLEK. (…)

O Jesus, min Kärlek, äntligen har jag funnit min kallelse, MIN KALLELSE ÄR KÄRLEKEN! Ja, jag har funnit min plats i Kyrkan, och det är du, min Gud, som gett mig den: i min moder Kyrkans hjärta skall jag vara kärleken, och därmed blir jag allt… min dröm blir verklighet!!!”


Elisabeth av Treenigheten

Född 18 juli 1880 i Avord Air Base, Frankrike
Död 9 november 1906 i Dijon, Frankrike

”Jag tror att Jungfru Marias hållning under månaderna mellan bebådelsen och Jesu födelse kan stå som förebild för alla förandligade själar, för alla som Gud har utvalt till att leva ”i det inre”, på botten av Guds bottenlösa avgrund. Med vilken frid och stillhet begav sig inte Maria till alla sina sysslor! Vad det mest alldagliga fick gudomlig glans, när Maria mitt under allt som upptog henne förblev tillbedjerska av Guds gåva.”


Teresa los Andes

Född 13 juli 1900 i Santiago, Chile
Död 12 april 1920 i Los Andes, Chile

Edith Stein

Född 12 oktober 1891 i Breslau, Tyskland
Död 9 augusti 1942 i Auschwitz

För mer information om Karmels helgon vänligen besök Karmels Sekularorden.